Nόσος

Το Μεσοθηλίωμα είναι μια δύσκολη, σπάνια, επιθετική και μη ιάσιμη κακοήθης νεοπλασματική νόσος με περιορισμένες δυνατότητες στη θεραπεία της. Θεωρείται κυρίως επαγγελματική νόσος, όπου βασικός παράγοντας κινδύνου είναι η έκθεση του ανθρώπου σε υλικά που περιέχουν αμίαντο. Παρά το γεγονός ότι θεωρείται σπάνια νόσος,  εντούτοις χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο αποτελούν θύματα αυτής.

Τι είναι το Μεσοθηλίωμα

Το μεσοθηλίωμα, μια σπάνια κι επιθετική μορφή καρκίνου, αναπτύσσεται στις επενδύσεις ορισμένων ιστών. Το υπεζωκοτικό και το περιτοναϊκό είναι οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι μεσοθηλιώματος. Αυτοί οι τύποι αναπτύσσονται σε έναν λεπτό υμένα γύρω από τους πνεύμονες (υπεζωκότας) ή την κοιλιά (περιτόναιο), αντίστοιχα. Άλλοι τύποι είναι το μεσοθηλίωμα του περικαρδίου και το μεσοθηλίωμα των όρχεων. Υπάρχουν επίσης διαφορετικοί τύποι κυττάρων μεσοθηλιώματος. Το μεσοθηλίωμα αναπτύσσεται μετά από έκθεση στον αμίαντο. Ο αμίαντος είναι ένα ινώδες ορυκτό που συχνά δημιουργεί σκόνη. Εάν εισπνευστούν ή καταποθούν, οι ίνες μπορούν να εγκατασταθούν στα εσωτερικά όργανα και αργότερα να προκαλέσουν την ανάπτυξη όγκων. Τα άτομα με επαγγελματικούς κινδύνους έκθεσης στον αμίαντο έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μεσοθηλίωμα. Η επιβίωση του μεσοθηλιώματος κυμαίνεται από 18 έως 31 μήνες, με θεραπεία. Γενικά, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση παραγόντων όπως η ποιότητα ζωής κι η επιβίωση. Το θεραπευτικό πλάνο μπορεί να περιλαμβάνει παραδοσιακές μεθόδους όπως χημειοθεραπεία ή νεότερες μεθόδους όπως ανοσοθεραπεία. Υπάρχει και θεραπευτικό πλάνο με συνδυαστικές θεραπείες.

Βασικά Στοιχεία

Μεσοθηλίωμα υπεζωκότος 72 ετών 3.000 10+ χρόνια
Ο πιο κοινός τύπος μεσοθηλιώματος, αποτελεί περισσότερο από το 80% των διαγνώσεων. Μέση ηλικία κατά τη διάγνωση για μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα Κατά προσέγγιση νέες περιπτώσεις μεσοθηλιώματος διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο Τα συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν 10 – 50 χρόνια μετά την εμφάνιση της έκθεσης

Αμίαντος

Ο αμίαντος είναι μια ομάδα έξι ορυκτών που απαντώνται στη φύση και αποτελούνται από λεπτές, μικροσκοπικές ίνες. Ο αμίαντος είναι ανθεκτικός στη θερμότητα και τα χημικά, πυρίμαχος και ισχυρός. Αυτό έκανε τον αμίαντο δημοφιλές πρόσθετο υλικό σε χιλιάδες προϊόντα. Άτομα με προηγούμενη ή συνεχή έκθεση στον αμίαντο αντιμετωπίζουν κινδύνους για την υγεία όπως το μεσοθηλίωμα.

Χρήση

Σε πολλά προϊόντα προστέθηκε αμίαντος, συχνά για αντοχή στη θερμότητα και πυροπροστασία. Η χρήση του αμιάντου κορυφώθηκε στα τέλη του 1900. Τα δημοφιλή προϊόντα αμιάντου περιλαμβάνουν μόνωση, τσιμέντο, δάπεδα, στέγες και πυρίμαχα υλικά.

Ο αμίαντος ως πρόσθετο υλικό ήταν πιο διαδεδομένος στα μέσα του 1900. Μετά τη θέσπιση κανονισμών για περιορισμό της χρήσης του τη δεκαετία του 1980, οι κατασκευαστές άρχισαν να χρησιμοποιούν εναλλακτικές λύσεις.

Προιόντα

Ο αμίαντος χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν σε χιλιάδες προϊόντα. Οι κανονισμοί αποτρέπουν πολλές νέες χρήσεις του ορυκτού. Ωστόσο, ορισμένα προϊόντα ενδέχεται να περιέχουν νόμιμα χαμηλά επίπεδα αμιάντου. Αυτό περιλαμβάνει εισαγόμενα προϊόντα, όπως φρένα αυτοκινήτων. Ορισμένα άλλα προϊόντα περιέχουν 1% ή λιγότερο αμίαντο. Εάν τα προϊόντα πληρούν αυτό το όριο, οι κατασκευαστές δεν υποχρεούνται να αποκαλύπτουν τον αμίαντο στη λίστα συστατικών.

Τα κοινά προϊόντα αμιάντου περιλαμβάνουν:

– Κόλλες αμιάντου
– Αμιαντοτσιμέντο (τρανζίτη)
– Τσόχα αμιάντου
– Φύλλα αμιάντου
– Υφάσματα από αμίαντο
– Πλακάκια αμιάντου
– ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
– Συνδέσεις αγωγών
– Φλάντζες
– Μόνωση
– Προϊόντα οροφής
– Κοινή πούδρα
– Προϊόντα μεταφοράς και αυτοκινήτου
– Βινύλι
– Ζωνολίθια μόνωση

Επαγγελματική νόσος

Επαγγέλματα Αμιάντου

Πολλά επαγγέλματα θέτουν τους εργαζόμενους σε κίνδυνο έκθεσης στον αμίαντο.

Τα επαγγέλματα με αμίαντο περιλαμβάνουν:

– Κατασκευή προϊόντων με ακατέργαστο αμίαντο. Για παράδειγμα, η χρήση αμιάντου για τη δημιουργία αμιαντοτσιμέντου.
– Εργασία με υλικά που περιέχουν το ορυκτό. Για παράδειγμα, επισκευή οχημάτων με τακάκια φρένων που περιέχουν αμίαντο.
– Εργασία σε εργοτάξια αμιάντου ή περιοχές που περιέχουν το ορυκτό. Για παράδειγμα, δάσκαλοι που εργάζονται σε τάξεις με παλαιωμένα πλακάκια οροφής από αμίαντο.

Ένα κύριο μέλημα με τον αμίαντο στο χώρο εργασίας είναι οι αερομεταφερόμενες ίνες. Τα άτομα μπορούν στη συνέχεια να εισπνεύσουν ή να καταπιούν τις ίνες. Πολλές εργασίες απαιτούν από τους εργαζόμενους να τρίψουν, να κόψουν ή να επισκευάσουν προϊόντα αμιάντου. Αυτό συχνά δημιουργεί σκόνη αμιάντου που μπορούν να καταπιούν ή να εισπνεύσουν.

Τα δομικά υλικά από αμίαντο μπορεί επίσης να υποστούν φθορά με τα χρόνια. Αυτό μπορεί να εκθέσει ίνες σε αίθουσες διδασκαλίας, δημόσια κτίρια και άλλες κατασκευές. Οι επισκευές ή οι ανακαινίσεις μπορεί επίσης να διαταράξουν και να απελευθερώσουν αυτές τις ίνες αμιάντου.

Τα σωματίδια αμιάντου δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι και είναι άοσμα. Ως αποτέλεσμα, πολλοί εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν την έκθεσή τους.

Τα επαγγέλματα υψηλού κινδύνου για έκθεση περιλαμβάνουν:

– Μηχανικοί αεροσκαφών
– Μηχανικοί αυτοκινήτων
– Εργάτες λεβήτων
– ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
– Πυροσβέστες
– Εργάτες HVAC
– Βιομηχανικοί εργάτες
– Μονωτές
– Χειριστές μηχανών
– Μηχανολόγοι
– Εργάτες ορυχείων
– Εργάτες διυλιστηρίων πετρελαίου
– Εργάτες ναυπηγείων
– Δάσκαλοι
– Εργάτες κλωστοϋφαντουργίας

Πολλοί βετεράνοι της Πολεμικής Αεροπορίας, του Στρατού, του Λιμενικού Σώματος, του Σώματος Πεζοναυτών και του Ναυτικού μπορεί να εκτεθούν σε αμίαντο κατά τη διάρκεια της ενεργού υπηρεσίας τους

Συνήθη συμπτώματα

Ο αριθμός, η σοβαρότητα και το είδος των συμπτωμάτων του μεσοθηλιώματος ποικίλλουν για κάθε ασθενή. Τα κοινά σημεία και συμπτώματα του μεσοθηλιώματος περιλαμβάνουν:
– Κοιλιακό άλγος
– Πόνος στο στήθος
– Βήχας ή συριγμός
= Δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια)
– Κούραση
– Πυρετός και νυχτερινές εφιδρώσεις
– Συσσώρευση υγρών
– Απώλεια όρεξης
– Μυϊκή αδυναμία
– Δυσκολία στην αναπνοή
– Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Υποστήριξη

Η δράση έχει σαν σκοπό να δώσει ένα μήνυμα ελπίδας και να αποτελέσει ένα μέσο υποστήριξης πασχόντων από αυτή τη δύσκολη κι επιθετική νόσο, των συγγενών τους

Διερεύνηση – Θεραπεία

Να συσπειρώσει όσες περισσότερες δυνάμεις μπορεί για την ανεύρεση πόρων με σκοπό την περαιτέρω διερεύνηση και καταπολέμησή της.

Ενημέρωση – Πρόληψη

Να ενημερώσει για την πρόληψη που απαιτείται, αποτελώντας βασική προτεραιότητα ο περιορισμός της χρήσης του αμίαντου και των παραγώγων του.

Όχι στην έκθεση των πολιτών και των επαγγελματιών στον αμίαντο.

Όχι στην αθώα προσβολή των ανθρώπων.